Starostka Solařová: Rozpočet města počítá s investicemi 300 milionů

Článek pro týdeník Znojemsko.

Každoroční příprava rozpočtu na následující rok vrcholí. Podle starostky Ivany Solařové má vedení města jasně dané priority: Zajistit služby občanům v maximálně možné míře, na jakou jsou zvyklí, udržet investiční aktivitu a popasovat se s rostoucími náklady. Plánovaný deficit by podle starostky neměl přesáhnout 180 milionů korun. Měl by být tedy poloviční oproti původně plánovanému deficitu pro tento rok.

„Bohužel se musíme vyrovnat s rostoucími náklady za energie, které platí město za všechny příspěvkové organizace včetně základních a mateřských škol, ale také se splátkami a úroky z úvěrů nebo třeba s vyššími náklady na provoz MAD,“ přiblížila starostka.

Zmíněné splátky úvěrů činí přibližně 30 milionů korun a dalších 30 milionů spolykají úroky, nový systém MAD stojí ročně o 30 milionů více, než tomu bylo v případě předchozího dopravce. „Opozice nám vytýká, že hospodaříme v době krize s deficitem, ale už nechce přiznat, že toto vše jsou výdaje, které plynou z jejich dřívějších rozhodnutí, když stáli v čele města, a my teď tyto výdaje prostě musíme z rozpočtu uhradit.

Také nemáme v úmyslu dorovnávat rozpočet prodejem majetku města, jako tomu bylo například v roce 2022, kdy si město dopomohlo prodejem majetku v hodnotě více než 220 milionů korun,“ vysvětlila starostka, která dodala, že vedení města nechce šetřit na investicích a že si dalo za cíl investovat přibližně dvacet procent prostředků do dalšího rozvoje města.

„A samozřejmě se snažíme chovat hospodárně, takže třeba pro letošek ušetříme na veřejném osvětlení dvacet milionů korun, aniž bychom museli omezovat svícení,“ řekla Ivana Solařová. Rozpočet na příští rok bude projednávat zastupitelstvo na své schůzi 11. prosince 2023.

13. 11. 2023