Se starostkou na horké téma tepelného zemětřesení

Začátkem ledna nastalo v republice horko. Došlo ke skokovému zvýšení ceny tepla, což se rovněž dotklo i čtyř tisíc zdejších domácností, které jsou napojeny na Znojemskou tepelnou společnost. Negativní stav však v minulých dnech zaznamenal pozitivní obrat. Vedení Znojma se podařilo tuto cenu snížit o 14 procent. S první dámou radnice Ivanou Solařovou jsme tedy hovořili na aktuální téma tepelného zemětřesení.

Paní starostko, cena tepla byla citelně snížena. Můj dotaz je prostý, jak se vám to za pouhé tři měsíce podařilo?

Už když jsme řešili kalkulace cen pro letošní rok, stanovili jsme si strategii, podle které postupujeme. Pečlivě jsme sledovali vývoj cen plynu na trhu a průběžně vyhodnocovali predikce a konstruovali modely pro různé ceny plynu a dalších vstupů. Díky tomu jsme byli připraveni a mohli pružně reagovat na příznivý vývoj těchto cen. A protože se významně snížily ceny plynu na komoditních trzích a Znojemská tepelná společnost je díky tomu schopná produkovat teplo levněji, můžeme toto snížení cen promítnout i do cen tepla pro její klienty. Výsledný efekt této strategie se odrazil ve zlevnění tepla o rovných 200 korun za jeden gigajoule.

 

Od kdy se bude platit méně?

 

Od 1. dubna, přičemž bych zdůraznila, že ve Znojmě máme výrazně levnější teplo, než ho mají v Brně nebo třeba v Břeclavi. Myslím, že se tím potvrdilo, že nakupovat plyn na spotovém trhu bylo dobré rozhodnutí.

 

Víte, kolik peněz díky tomuto opatření průměrná domácnost ušetří?

 

To je velice těžká otázka, protože záleží samozřejmě na spotřebě, tedy na zvyklostech dané domácnosti. Pokud by se cena udržela až do konce roku, případně by ještě klesla, mluvíme určitě o úsporách v řádech tisíců korun. Já k tomu podotknu, že snížení ceny tepla není jen otázkou nižší ceny plynu, promítá se do ní také celkové hospodaření Znojemské tepelné společnosti. Pokud bychom cenu tepla ponechali na dosavadní úrovni, jako to vidíme v jiných městech, mohla by si tepelná navýšit příjmy, a tedy i zisk.

 

Tepelná by si tím pádem mohla zvýšit odměny (jako je tomu i v jiných městech), což by v současné době asi nevypadalo nejlíp…

 

Znojemská tepelná je tady pro lidi, nikoliv naopak, takže zvyšování odměn na úkor občanů nepřipadá v úvahu. My jsme řekli, že chceme lidem šetřit peníze. A tohle je cesta, jak můžeme pomoci tisícovkám lidí – a tím pádem slovo dodržet.

 

Opozice požaduje po Znojemské tepelné, aby lidem snížila zálohy za teplo. Snížíte taky i tyto?

 

Obávám se, že zde panuje hluboké nedorozumění, možná i neznalost věci. Zálohy za teplo si mohou klienti tepelné po dohodě snížit už teď. Připomínám, že klienty tepelné jsou jednotlivá sdružení vlastníků, obvykle označovaná jako společenství vlastníků jednotek. Tedy vždy konkrétní bytový dům nebo několik domů, ne jednotlivé domácnosti, které mohou o změnu výše záloh požádat svého zúčtovatele, kterým je nejčastěji Správa nemovitostí města Znojma nebo bytové družstvo Znojemčan.

 

Má vůbec smysl si zálohy snižovat, když ještě neskončila topná sezona?

 

Osobně bych doporučila se změnou výše záloh počkat. Pořád nevíme, jak se budou ceny plynu vyvíjet během roku, byť jsem optimistka. Velmi také záleží, jak kdo topí. Přijde mi lepší mít na konci roku přeplatek, než naopak doplácet i několik tisíc korun. To už je citelný zásah do rodinného rozpočtu. Rozhodně mohu všechny ujistit, že díky nižší ceně za teplo ušetří, což platí. Zálohy jsou pak už věcí individuálního nastavení. Zůstává zkrátka prozíravé mít ony platby rozumně rozložené do celého roku.

 

Paní starostko, můžete zavěštit a nastínit, jak mají postupovat domácnosti, které nejsou klienty Znojemské tepelné společnosti a topí plynem nebo elektřinou? Kdy se jim sníží ceny za energie?

 

To je otázka, na kterou neumím jednoznačně odpovědět. Nicméně pokud vyjdu z analýz a odhadů expertů na energetiku, tak se cena plynu nachází v dlouhodobě udržitelném pásmu a měla by podle nich být stabilizována, dokonce by dle některých mohla dokonce klesnout. Tím pádem můžeme očekávat, že ke snižování cen přistoupí i další dodavatelé energií. Alespoň v to pevně věřím. Také doufám, že plošné snížení cen ze strany Znojemské tepelné společnosti vytvoří určitý tlak na snižování cen i u dalších dodavatelů. Snad i oni budou ke svým klientům podobně vstřícní.

 

Možná je to předčasná otázka, avšak můžeme se ještě letos dočkat dalšího snížení cen tepla?

Naše strategie platí. Pokud se dočkáme dalšího významnějšího poklesu cen plynu a nižší cena se udrží po určité období, můžeme přikročit k dalšímu snížení. Není to ale jen o ceně plynu, svou roli hrají i další faktory, například geopolitická situace. Nehodláme nic podceňovat, budeme nadále analyzovat vývoj na trzích a připravovat si scénáře možného vývoje. Rozhodně ale připraveni budeme.

20. 3. 2023