Radomír Kaman: Odfláknutých projektů už bylo dost

Naše koalice dělá věci s rozmyslem, tak aby dávaly smysl. Kvalitní práce chce svůj čas. Hodnoťme výsledky, ne slova.

Kolegům ve firmě říkám, že přílišným mluvením a neochotou k investorovi si na chleba nevyděláme. Klienti chtějí výsledky, ne slova. Stejně tak říkat druhým, co dělají špatně, nestačí. Mám pocit, že přesně tak se chovají někteří členové znojemské opozice. Cokoli radnice udělá, zkritizují. Pokud bych měl brát vážně jejich slova, tak je Znojmo nejhorší město v republice.

Všichni víme, že tak to není, a já vlastně už ani nemám chuť vést tyto hloupé polemiky. Co mě ale doopravdy štve, tak je licoměrnost některých našich dlouhodobých kritiků. Pánové z předešlého vedení města ukazují prstem, ale sami nasekali tolik chyb, že je budeme dlouho napravovat. Projektová dokumentace se dělala na oko stylem „nějak to udělejte“ a na peníze nehleďte. Už jsem tu dříve psal o developerských projektech, které město posvětilo, aniž by se s investory domluvilo, že se mají podílet na infrastruktuře a občanské vybavenosti. Teď to musí řešit město a zaplatí to samozřejmě občané. Další nešťastný příklad je parkoviště na sídlišti Pražská za 3,5 milionů, které se propadá. Město ho teď bude muset vybudovat znovu. Opět za peníze občanů. Další příklad, studie na vybudování vinařského centra v areálu pivovaru za cca. 2 mil. Kč půjde do koše.

Projektová dokumentace na relaxační zónu na Hradišti za 300 tisíc. Půjde do koše, protože projekt nebyl předjednán s národním parkem, a ten realizaci v této podobě nepovolí. Dále máme na stole smluvní závazek z minulých let, že město musí vybudovat za několik milionů kanalizaci pro soukromou myčku, která má vyrůst na Evropské. Dále, vybudování odstavné plochy v Příměticích v polích, kde nikdo nikdy neparkoval, se musí za tři roky zlikvidovat. Odhadované celkové náklady 8 mil. Kč. Takhle to rozhodně dělat nejde.

Nepřipravené projekty a projekty pro projekty, které nikdo nekorigoval a neodsouhlasoval, to jsou nenávratně vyhozené peníze. Komu to prospělo? Naše koalice dělá věci s rozmyslem, tak aby dávaly smysl. Kvalitní práce chce svůj čas. Hodnoťme výsledky, ne slova.

Radomír Kaman,
radní, nezávislý za ANO

23. 2. 2024