Radomír Kaman: DEVELOPEŘI VERSUS MĚSTO: Měníme nevýhodné podmínky

Je spravedlivé, aby náklady na novou infrastrukturu spojenou s developerskými projekty hradilo město, tedy všichni občané? Stanovisko naší koalice je jasné: Developeři by měli nést odpovědnost za komplexní začlenění svých projektů do městského prostředí. To znamená zajistit nejen dostatečné dopravní napojení a chodníky, ale v případě větších projektů i občanskou vybavenost, jako jsou školky či lékařské ordinace.

 

V minulosti to v našem městě nefungovalo. Například v Příměticích byly postaveny bytové domy se dvěma stovkami bytových jednotek, další výstavba je v přípravě, ale plánování dopravní infrastruktury nebylo adekvátní, respektive zůstalo na vyřešení městu. A situace se opakuje i u nového projektu Meandr v Příměticích, kde se město v minulosti zavázalo k výstavbě dopravní přípojky. Městu tím vzniknou dodatečné náklady v řádech až desítek milionů, které bychom mohli využít efektivněji jinde.

 

To je bohužel nechtěné dědictví dřívějších zvyklostí. Začínáme je proto měnit. Například jsme se dohodli s investorem, který bude stavět nové sídliště v lokalitě U Lesíka, že na svoje náklady nejenže vybuduje dopravní napojení na ulici Přímětickou, ale také v místě přípojky na obchvat vybuduje kruhový objezd. To považuji za velmi vstřícný krok ze strany investora a jsem za to rád, nicméně potřebujeme najít systémové řešení. Proto jsme navázali spolupráci s advokátní a poradenskou společností Frank Bold, abychom vypracovali pravidla pro investory, která našemu městu dosud chybí.

Chceme, aby Znojmo bylo příkladem transparentnosti a férového jednání s investory. Nová pravidla budou zahrnovat finanční příspěvky do městské kasy, ale i zásady pro výstavbu infrastruktury na náklady investorů.


Cílem je zajistit, aby nové projekty přinášely prospěch maximálnímu počtu občanů a současně, aby nadměrně nezatěžovaly městský rozpočet. Je nezbytné, aby se developeři podíleli na výstavbě a rozvoji infrastruktury v místech, kde realizují své projekty. Tímto přístupem můžeme zajistit spravedlivé rozdělení nákladů a podpořit udržitelný rozvoj našeho města.

Radomír Kaman
radní města Znojma

12. 2. 2024