Radek Kaman: Dostupné bydlení pro občany Znojma

Dostupné bydlení je klíčové pro rozvoj každého města. Rostoucí ceny nemovitostí znamenají překážku pro čím dál více lidí, kteří zkrátka nemají na to, aby si vlastní bydlení pořídili. Město tak musí hledat nové cesty, jak lidem pořízení bydlení usnadnit.

První předpoklad je, aby na trhu byl dostatek bytů. V případě Znojma v horizontu jednoho až dvou let přibydou na tři stovky bytů, které staví soukromí developeři. Bytové domy vyrostou na novém sídlišti U Lesíka, na Pražské naproti parkovišti vedle Goga, ale i v Příměticích. To je rozhodně dobrá zpráva.

Horší zpráva je, že tím město vyčerpalo zásobu volných pozemků pro bytovou výstavbu. Minulé vedení města si prodejem těchto pozemků přilepšovalo na příjmech do rozpočtu.


Prodej pozemků bych jim nezazlíval, pokud by při tom mysleli i na důležité souvislosti. Tím myslím například to, že by si město mělo z každého takového pozemku ponechat přinejmenším jeho jednu třetinu, na které by mohlo vybudovat sociální, pohotovostní nebo malometrážní byty pro seniory či mladé rodiny (tzv. startovací byty). Současně musí město při prodeji lukrativních stavebních pozemků myslet i na výstavbu odpovídající dopravní infrastruktuře, na jejímž financování by se měli podílet developeři, ne jako je to teď, že vše zaplatí město.

Právě toto teď řešíme v Příměticích, kde vzniklo prakticky nové sídliště na ulici Třešňová a dalších, ale bývalé vedení města vůbec neřešilo skokový nárůst dopravy v lokalitě. Volné pozemky nejsou, nicméně my to nevzdáváme. Chystáme revizi územního plánu a současně s tím hledáme nové lokality, které by se mohly ukázat vhodné pro budoucí výstavbu.


Další možností, kterou se zabýváme, je výstavba družstevních bytů. Právě to je způsob, jak zajistit moderní, a hlavně cenově dostupné bydlení pro různé skupiny obyvatel. Lokalitu máme předběžně vytipovanou, zabýváme se realizovatelností a způsobem financování projektu.

Radek Kaman

radní města Znojma za ANO

1. 1. 2024