Ivana Solařová: Jsme připraveni snížit ceny tepla klientům Znojemské tepelné společnosti

Skutečnost, že jsme připraveni snížit ceny tepla klientům Znojemské tepelné společnosti jsme deklarovali jasně. To ovšem vyžaduje, aby se pokles cen plynu udržel a spolu s tím byla stabilní i celková situace. Když to přeženu, záleží na geopolitické situaci, cenách přepravy zkapalněného plynu tankery, ale i na počasí, kdy může nepříznivě zvýšit spotřebu plynu a tím zamávat s jeho cenou.

Opozice přišla s návrhem na svolání zastupitelstva mimo naplánovaný harmonogram. Chce řešit výši záloh a ceny tepla pro klienty Znojemské tepelné společnosti. Plánovaná schůze zastupitelstva se má dle harmonogramu konat už 20. února. Na starostku města Znojma Ivanu Solařovou jsme se obrátili s dotazem, zda radnice opozici vyhoví?

Vyhovíme. Je to naše zákonná povinnost. Nicméně osobně v tom příliš nevidím smysl a vnímám to spíše jako hru opozice, jejíž někteří představitelé už nevědí, jak na sebe upozornit. Skutečnost, že jsme připraveni snížit ceny tepla klientům Znojemské tepelné společnosti jsme deklarovali jasně.

To ovšem vyžaduje, aby se pokles cen plynu udržel a spolu s tím byla stabilní i celková situace. Když to přeženu, záleží na geopolitické situaci, cenách přepravy zkapalněného plynu tankery, ale i na počasí, kdy může nepříznivě zvýšit spotřebu plynu a tím zamávat s jeho cenou. Spekulovat proto dopředu na nízké ceny plynu je v dnešní situaci obzvlášť nebezpečný hazard. Počkejme proto na jaro, kdy bude jasněji. Od toho se bude vše odvíjet. Jsem přesvědčena, že to je argumentačně podložená a neuspěchaná analýza, a věřím, že i srozumitelně artikulovaná.

Paní starostko, pokud se nepletu, tak opozice požaduje především snížení záloh za teplo. Budete tyto zálohy měnit?

Tady panuje hluboké nepochopení ze strany opozice. Zálohy na teplo vypočítává Znojemská tepelná společnost svým klientům na základě spotřeby a stanovené ceny tepla pro daný rok. Klienty tepelné společnosti jsou především společenství vlastníků jednotek, nikoliv koncoví odběratelé, tedy jednotlivé domácnosti.

Společenství vlastníků jednotek pak – zjednodušeně řečeno – rozpočítávají zálohy mezi jednotlivé domácnosti. Tato společenství si mohou o změnu výše záloh požádat individuálně, pokud je to ekonomicky odůvodněné. Pokud  se nezmění cena tepla, ale teoreticky by došlo ke snížení záloh za teplo, pak se rozdíl projeví v závěrečném vyúčtování, doplatek bude o to vyšší.

Nemluvě o tom, že potenciálně nižší zálohy musí někdo dorovnat, v tomto případě Znojemská tepelná společnost, protože za dodaný plyn musí zaplatit každý měsíc. Řeknu to jinak, naším cílem je snížit cenu za teplo, to je to, co lidem ve skutečnosti ušetří peníze a uleví jejich peněženkám. Snížení záloh bude logicky následovat.

Znojemská tepelná společnost má od prosince nového jednatele, jímž se stal zastupitel Květoslav Svoboda. Funkci bude vykonávat na plný úvazek. Předchozí jednatel Jan Grois tuto funkci vykonával – vedle funkce místostarosty – pouze symbolicky. Co si od této změny slibujete?

Jednatel má ze zákona povinnost prosazovat obchodní zájmy společnosti, musí zajišťovat její rozvoj a hraje také důležitou kontrolní roli. Jelikož se nacházíme v opravdu složité ekonomické situaci, a jak jsme zjistili, předchozí vedení města se o tepelnou společnost příliš nezajímalo, vyžaduje to od jednatele plné nasazení. Opravdu není možné takovou práci vykonávat jako čestnou funkci, zvlášť vedle náročné práce ve vedení města, jak to prezentuje exmístostarosta Jan Grois.

To by bylo časově těžko zvládnutelné a také krajně nezodpovědné. Ostatně Jan Grois na funkci jednatele tepelné společnosti rezignoval koncem října minulého roku, aniž by byly zajištěny dodávky plynu na další rok, nadto vůbec neřešil obavy občanů, kteří do poslední chvíle nevěděli, kolik budou platit za teplo. My jsme pak měli pouhý měsíc na to, abychom jmenovali nového jednatele, jinak by soud mohl Znojemskou tepelnou společnost poslat do konkurzu.

Nový jednatel pak musel v rekordním čase dořešit ceny tepla pro následující rok. Teď je potřeba fungování tepelné společnosti stabilizovat. Nový jednatel má společně s novým provozním ředitelem od vedení města uloženo, aby se zabývali možnostmi optimalizace cen pro odběratele tepla, ale také ve střednědobém horizontu navrhli způsob modernizace Znojemské tepelné společnosti tak, aby byl její chod efektivnější a v konečném důsledku se to příznivě promítlo do cen zákazníků.

 

Rozhovor pro Znojemsko, 30. ledna 2023

31. 1. 2023