David Štolpa: Považuji za důležité, aby se občané dozvěděli, jak se věci mají

Stavba zahájena. Dnes – po měsících vyjednávání a úprav – jsme předali objekt jízdárny v Louce stavební firmě, která neprodleně začne s její rekonstrukcí.

Mnozí se ptáte, proč to trvalo tak dlouho, vždyť šlo přece o projekt v mašličkách, který nachystalo už minulé vedení města. To je ovšem pravda jen částečně, tak jako v mnoha jiných případech. A já považuji za důležité, aby se občané dozvěděli, jak se věci mají. Popravdě řečeno, původní projekt byl nachystaný narychlo. Bývalý starosta Jakub Malačka v médiích sliboval společenský sál pro 800 lidí.

 

Všichni víme, že tento dnes opoziční zastupitel si často a rád přikrášluje realitu. Sál byl totiž původně dimenzován na maximálně 599 osob na stání, případně 500 na sezení. Víc totiž neumožňovaly požární normy. A to je dost zásadní rozdíl. Při těchto počtech bychom náhradu za sál končící Dukly rozhodně nezískali. V uplynulých měsících jsme proto hledali možné východisko, jak chytrou úpravou objektu kapacity navýšit. Též se zabýváme vytvořením zázemí pro účinkující, které v původním projektu taktéž chybělo. Jízdárna má totiž v nové podobě sloužit nejen jako sál pro pořádání plesů a koncertů, ale především jako kreativní centrum, místo pro workshopy a další aktivity na poli kultury, vzdělávání a osvěty. Na to vše musíme myslet, abychom naplnili dotační podmínky.

 

(Nejen) v tomto případě pro nás platí dvojnásob ono pověstné – nekecáme, makáme. Neztráceli jsme ani den, abychom vše stihli do termínu daného v podmínkách pro získání dotace. A naštěstí pro to máme skvělý tým. Musím poděkovat všem, kdo se na tom podílejí, včetně našeho investičního oddělení. Také musím ocenit rychlý a proaktivní přístup ze strany památkářů. Jak už jsem říkal já i mí kolegové mockrát, naše filozofie není rozdělat co nejvíce projektů, mnohdy nedomyšlených, jako tomu bylo v minulosti, ale dělat věci pořádně, dotahovat je do konce a hlavně dělat takové projekty, které mají smysl a slouží občanům, ne zájmům developerů.

 

David Štolpa,

radní a zastupitel města Znojma

3. 4. 2024