David Štolpa: Nehrajeme si na pískovišti, ale investujeme

Je důležité si uvědomit, že město není dětské pískoviště. A nejde jen o kvantitu, ale hlavně o kvalitu a smysluplnost každého projektu, do kterého investujeme peníze našich občanů. Kéž by se tím řídila také minulá radnice.

Osobně nemám rád hospodaření na dluh a je skutečností, že loňské hospodaření města skutečně nebylo bez deficitu. Ostatně jako v mnoha předchozích letech. Avšak je důležité si uvědomit, že v loňském roce, kdy rozpočet města čelil neustálým výzvám, bylo téměř nemožné vyhnout se schodku. Přesto se nám podařilo oproti původnímu plánu schodek rozpočtu snížit o úctyhodných 298 milionů korun. To není jen číslo na papíře, ale právě hmatatelný důkaz naší schopnosti efektivně hospodařit s veřejnými prostředky. Jsem zároveň nesmírně pyšný
na to, že se nám loni podařilo investovat do rozvoje našeho města bezmála 300 milionů korun a máme v plánu pokračovat stejným tempem i letos.

Za dva roky tak do rozvoje Znojma nainvestujeme celkem 600 milionů korun, což bude vždy výraznou částí našeho rozpočtu. Tyto investice jsou důkazem našeho závazku vůči občanům a budoucnosti našeho města. Opozice se snaží naše úsilí snížit dětinským porovnáváním, kdo toho postavil více. Tento přístup mi připomíná právě dětské hry na pískovišti, kde se děti hecují, kdo postavil větší bábovku.

Je důležité si uvědomit, že město není dětské pískoviště. A nejde jen o kvantitu, ale hlavně o kvalitu a smysluplnost každého projektu, do kterého investujeme peníze našich občanů. Kéž by se tím řídila také minulá radnice. Kroky a rozhodnutí dnešních kritiků nás totiž dennodenně staví do situace, kdy musíme investovat značné prostředky do oprav jejich stavebních pochybeních. Tato situace nám bere nejen finanční prostředky, ale i čas potřebný na přípravu nových projektů. Je to důkaz toho, že při plánování městských investic je zásadní dělat věci pořádně a odborně, nikoli jít cestou nadhodnocených zakázek za účelem PR efektu novinových článků a fotek na sociálních sítích. Naší prioritou je a vždy bude transparentní a odpovědné hospodaření, smysluplné investice do rozvoje města a odborná příprava každého projektu.

David Štolpa,
radní, poslanec PSP ČR, ANO

23. 2. 2024