David Štolpa: K diskuzi o rozpočtu opozice srovnává nesrovnatelné

Vážený pane zastupiteli Malačko, v minulém vydání Znojemských LISTŮ jsem si se zájmem přečetl Váš pohnutý příběh o hospodaření našeho města, které, zdá se dle Vašich slov, stojí nad temnou propastí. Upřímně jsem rád, že se zajímáte o hospodaření Znojma, a jako koaliční zastupitel jsem za Vaše postřehy vděčný.

 Vždy je dobré poslechnout si jiný názor. Celý Váš text bohužel vyznívá tak trochu jako byste chtěl, aby nás všechny zachvátila panika. Srovnávat například Znojmo s Kyjovem či Kuřimí mi prostým selským rozumem nedává příliš smysl.

 

Znojmo má totiž oproti Kyjovu bezmála trojnásobný rozpočet, stejně tak jako oproti Kuřimi. A pokud je Kyjov na konci září 119 milionů v mínusu, pak je podíl jeho schodku vzhledem k rozpočtu města oproti Znojmu více než trojnásobný. Stejně tak mi nepřipadá jako výhra brát si za vzor to, že podíl plánovaného schodku na celkovém objemu rozpočtu je v Kyjově více než 41%. To už považuji osobně za hazard, ne vzor hodný následování, jak nám doporučujete. Pro představu, ve Znojmě počítáme pro rok 2024 se schodkem ve výši 14 % z celkového rozpočtu, a hlavně s investicemi v objemu 300 milionů (to je 21,8% z rozpočtu!).

 

Zkrátka, srovnávat dvě různá města, to je jako když se dva sousedé přou o to, kdo má hezčí zahradu. Každá je jinak velká a každý zahradník má svůj vlastní styl. Podobně hodnotit hospodaření města podle jednoho čísla, to je jako hodnotit knihu podle počtu stránek. Znojmo má svůj vlastní příběh a obyvatelé našeho města svoje představy o jeho fungování a budoucnosti.

 

Mohu Vás ujistit, že rozpočtu a hospodaření města věnujeme maximální péči a že našim nejvyšším cílem je spokojenost občanů. Věřím, že k sepsání Vaší „analýzy“ Vás vedly stejné pohnutky, a já Vám za Váš příspěvek k debatě o hospodaření města ještě jednou děkuji.

 

David Štolpa, radní města Znojma a poslanec PSP ČR za ANO

1. 1. 2024